Door oosterse visies te combineren met hedendaagse westerse inzichten heb ik iets in handen wat mij een diepere betekenis aan het leven geeft en een weg om mij voortdurend persoonlijk te ontwikkelen.

 

Rikkie Postema

 

Door mijn ervaringen en kennis te delen met anderen in de vorm van opleidingen, trainingen en workshops hoop ik anderen eveneens iets in handen te geven om het leven meer vanuit gemak te ervaren. Niet om ongemak te ontkennen en/of ervoor te vluchten maar om in te zien waar het in is gelegen dat zich moeilijkheden voordoen. Door oriëntatie op wat er is. Daarna gerichte oefeningen en meditaties te doen waardoor een proces van transformatie op gang komt.

 

Vanaf 2000 werk ik vanuit mijn eigen onderneming. Daarvoor was ik als docent en intervisie begeleider betrokken bij een psychosociale opleiding en werkte in het bedrijfsleven als management assistente.

 

Ik reis graag. Met name in Nepal en aangrenzende gebieden. Ik deed vrijwilligerswerk in Nepal en volgde lessen in India. Tekenen en schilderen is een liefhebberij wat ik zie ik als een vorm van meditatie.

 

Vanaf 2005 volg ik regelmatig lessen en retraites bij diverse leraren die onderwijzen in o.a. Tibetaans boeddhisme en meditatie. In Nederland, Duitsland en India, waaronder bij de Dalai Lama in Dharamsala (India). Ik voel mij een rijk en gezegend mens door ontmoetingen met veel bijzondere leraren. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds leerling.

 

Naast trainer en docent, wat de laatste jaren meer op de voorgrond komt, heb ik diploma's en certificaten voor de volgende vakgebieden:

 

  • counselling, coaching en gesprekstherapie

  • mindfulnesstrainer en -therapeut

  • mindfulness supervisor

  • meditatie- en yoga docent

  • Rebalancer (emotioneel lichaamswerk)

  • systemisch werk en opstellingen

  • docent en trainer
     

Naast traditionele meditaties is tekenen en schilderen voor mij ook een manier om naar binnen te keren. Deze meditatieve creatieve methode ordent gedachten en structureerd bepaalde thema's. Bovendien onstaat er vaak een mooi plaatje.

 

De website 'Helende Cirkels' geeft een kijkje in de tekeningen en betekenissen.

Inspiratiebronnen:
Boeddhistische psychologie - Advaita - Werk van Almaas - Eckhart Tolle - Jack Kornfield - Bert Hellinger - Thich Nhat Hanh - Tulku Lobsang - Krishnamurti - Jeru Kabbal - Nisargadatta - principes uit Rebalancing  -  mindfulness  - Robert Harzema