Over ademhalen

 

Tussen onze eerste en laatste ademteug ademen we constant. Automatisch en vaak onbewust. Bij een natuurlijke ademhaling doet het hele lichaam mee, wat we ook wel de ‘buikademhaling’ noemen. Door allerlei oorzaken kan de ademhaling afwijken van deze natuurlijke ademhaling waardoor die meer oppervlakkig wordt.

 

Een natuurlijke volledige ademhaling bevordert de gezondheid. Organen gaan beter functioneren en we vinden meer balans in emoties en gevoelens. Stress kunnen we het hoofd bieden door de ademhaling als instrument te gebruiken en de adem helpt om te groeien in kracht en autonomie. Bepaalde ademtechnieken helpen om het lichaam te ontgiften en/of het energieniveau te verhogen.

 

Wist je dat….
 

  • Zuurstof in de geneeskunde de belangrijkste plaats inneemt?
  • Je met een langzame, diepe inademing zes tot tien keer meer lucht opneemt dan wanneer je normaal en oppervlakkig ademhaalt?
  • Onze hersenen 80% van de ingeademde zuurstof verbruiken?
  • Je het reinigingsproces van het lymfstelsel meer dan tien keer kunt versnellen door bewust en correct adem te halen?
  • Het middenrif de grootste spier van het lichaam is?
  • Wij van de ongeveer 750 miljoen longblaasjes gemiddeld slechts één twintigste deel gebruiken?
  • 70% van alle afvalstoffen het lichaam via de luchtwegen verlaat? Zo’n 20% verdwijnt via de huid en slechts 10% wordt uitgescheiden via de spijsverteringsorganen.

 

 

De ademhaling brengt een stroom lucht naar een van de longen, langs de neus, of de mondholte, mondholte, de luchtpijp, de luchtpijpvertakkingen en de bronchioli naar de longblaasjes waar een gasuitwisseling plaatsvindt. Zuurstof vanuit de lucht wordt opgenomen in het bloed en koolzuurgas wordt afgegeven aan de lucht. De zuurstofarme en koolzuurrijke lucht wordt vervolgens weer uitgeademd door de neus of de mond.