In Oostelijke oorden is meditatie een levensstijl. In onze cultuur zijn aandachts- en lichaamsgerichte methoden niet vanzelfsprekend. Daar komt langzamerhand een verandering in. Mindfulness heeft de weg vrijgemaakt naar meer meditatieve en verdiepende mogelijkheden.

 

Met meditatie wordt contact gemaakt met de innerlijke wereld. Dit betekent niet dat de buitenwereld afgesloten wordt. Integendeel zou ik zeggen. De buitenwereld kan zelfs intenser worden omdat mediteren helderheid veroorzaakt waardoor we onszelf anderen en de wereld scherpzinniger en transparanter ervaren. Er wordt wat van het ego ingeleverd zodat meer contact met het hart ontstaat.

Meditatie is wetenschapelijk onderzocht waaruit onder andere de onderstaand resultaten werden gevonden:

  • vergroting van aandacht en prikkelverdeling uit de omgeving na drie maanden van meditatie.
  • Bij gevorderde meditatiebeoefenaars is aangetoond dat ontstekingen op celniveau verminderden door dagelijks mediteren.
  • Positieve invloed op het immuumsysteem na acht weken meditatie.
  • Bij angsten en depressies heeft meditatie een positieve werking

 

Kortom kan gezegd worden dat het resultaat van meditatie op zowel mentaal als fysiek gebied opmerkelijk is. Met het oog op de overbelaste gezondheidszorg verdient meditatie een grotere betekenis, bekendheid en toegankelijkheid met betrekking tot goede zelfzorg.

 

Er zijn veel meditatievormen varierend van stiltemediaties waarbij je bewegingsloos zit tot dynamische meditaties die bestaan uit beweging. Voor elk wat wils waardoor meditatie veel te bieden heeft.

 

De voordelen van meditatie zijn inmiddel ook ontdekt door bedrijven en organisaties. Bedrijfsmeditatie is geen vies woord meer. De meditatievormen van Mindfulness zijn al heel gewoon. Ik durf gerust te beweren dat het niet zo lang meer zal duren eer de meeste coach- therapiepraktijk of andere soorten complementaire praktijken de behandelvormen aanvullen met een vorm van meditatie.

 

Samatha is een van oorsprong boeddhistische meditatie die ook wel 'kalmte mediatie' wordt genoemd. Je kunt deze meditatie kort doen om je hoofd voor een moment te kalmeren.

 

Als je de meditatie langer doet ontwikkel je geleidelijk meer inzicht in hoe de mind werkt. Het is mogelijk om meer en bewuster invloed uit te oefenen op gedachtestromen en het gedrag wat hieraan ten grondslag ligt.