'Hoe sterker het ego in jezelf is, hoe waarschijnlijker het is dat andere mensen volgens jou de belangrijkste bron van problemen in het leven zijn.'
Eckhart Tolle

Wakker worden


Het woord ‘ontwaken’ zie je de laatste jaren te pas en te onpas opdoemen. Voor mij ligt een diepe betekenis in dit woord verscholen. Het is een vorm van spiritueel ontwaken wat met bewustzijn te maken heeft. Mocht je denken dat ontwaken hetzelfde is als ‘verlicht zijn’ dan moet ik je toch echt teleurstellen. Verlichting is een andere dimensie dan bewustzijn. Wanneer je verlicht bent heb je totaal geen last meer van wat zich binnen en buiten jezelf afspeelt. Je neemt alles waar zoals het werkelijk is en doorziet de aard van alle dingen. Als je jezelf daarin herkent ben je verlicht. Ik ben het in ieder geval niet.

 

Wakker worden betekent dat je het grote geheel van alles ziet. Dat alles met elkaar verbonden is en dat jij niet losstaat van iets of iemand anders. Het zien van deze eenheid is wel een stap naar verlichting. De meeste mensen ambieren het niet om verlicht te zijn. Het door blijven gaan met boos zijn, begeerte en andere ego-gerelateerde reacties is een manier om te voelen, te ervaren, dat je een 'ik' bent. En dat is precies de oorzaak van onvrede. Dat 'ik' wat zo moeilijk is om los te laten en in te zien dat dit 'ik' iets anders is dan hoe we het zien en beleven.

Als we kunnen zien en ervaren dat het 'ik' niet kan bestaan zonder samengestelde factoren, waar we notabene soms zelfs tegen vechten, ontstaat vrijheid. Het is niet eenvoudig om om die shift te maken. We zijn zo verslaafd aan het illusionaire beeld van het 'ik' dat de angst bestaat dat zonder die illusie het leven saai zou zijn. Het idee van wie je bent zonder dat 'ik'-beeld is onzeker.

 

Maar stel je eens een lastige situatie voor die je helder voor ogen kunt brengen. Iets wat je als lastig hebt ervaren. Hoe zou die situatie zijn zonder het beeld van jezelf als een 'ik'?

 

Rikkie Postema