Meebewegen uit compassie voor jezelf

Er zijn mensen die mij benaderen omdat ze hun omstandigheden willen veranderen. Bijvoorbeeld de conflicten die steeds maar weer met een werkgever ontstaan. Of de schoondochter die vitale energie opzuigt. Of de partner die niet meer betrokken is bij gevoelens en ervaringen. Men vraagt mij soms om een toverstokje om de werkgever, schoondochter of partner te veranderen. Maar helaas dat stokje heb ik niet. Voor het veranderen van omstandigheden ben je bij mij aan het verkeerde adres.

Ik kan wel met je meereizen in een onderzoek hoe je je verhoudt ten opzichte van bepaalde situaties. Maak je een drama van wat zich voordoet of verdwijn je emotioneel? Wil je iets grijpen of wil je juist ergens vanaf? Lach je je emoties weg of word je overweldigd door je emoties? Wat doe je, wat denk je, hoe is je houding, je ademhaling en wat voor sensaties ervaar je in je lichaam. Hoe verhoud jij je ten opzichte van gevoelens van superioriteit of juist minderwaardigheid.

Het ‘verhaal’ is niet zo belangrijk. Werkgever, schoondochter of partner doen er eigenlijk niet toe. Het gaat erom dat je helder gaat (in)zien hoe de dingen zijn en hoe het werkt. Wat je mind doet en waar jij jezelf beperkt, jezelf verliest in boosheid, verdriet of onmacht, of waar je jezelf verliest in arrogantie of trots.

Het gaat erom dat je jezelf realiseert dat je niet je emoties bent en ook niet je mind en je lichaam, waardoor je een andere relatie met jezelf aangaat. Het gedrag van je werkgever, schoondochter en partner zullen niet veranderen. Boosheid, teleurstelling en verdriet zal blijven bestaan. Maar kun je hiermee zijn? Kun je hiermee zodanig zijn dat je hart openblijft en je mind helder? Kun je ermee zijn, het voelen en het de ruimte geven zodat het kan bewegen. Kan je die beweging volgen?

In de praktijk is gebleken dat wanneer je vaardig bent in het beschouwen van je innerlijk en in de gaten hebt hoe je mind werkt, je het leven ten volle kunt leven zonder dat bepaalde omstandigheden je uit balans brengen. Dat je in een middenpositie kunt zijn en alle dynamieken kunt volgen. Ze komen en ze gaan en je kunt leren hoe je kunt meebewegen.

Tja het is even wat anders dan een probleem ‘oplossen’ terwijl gek genoeg problemen kunnen oplossen als je kunt meebewegen, wat absoluut niet verward moet worden met klakkeloos accepteren. Maar je weet adequaat te handelen als dat nodig is. Jezelf trouw blijvend zonder de ander schade te berokkenen. Helder aanwezig zijn.
In feite is dit wat zich voordoet in meditatie. Althans wat de bedoeling is van meditatie. Meebewegen met wat er is. Zintuigen openstellen zonder te oordelen. Dat is beslist niet zweverig, maar het brengt je naar wakkerte en alertheid waarin je het leven in al zijn facetten kunt omarmen. Wat mij betreft staat het ontdekken van waar en hoe je jezelf beperkt gelijk aan liefde voor het leven, dus liefde voor jezelf, wat zich kan uitstralen naar anderen.