Onlangs las ik een verhaal, ik weet niet meer waarin en van wie. Het ging over een journalist die in een gebied vijf minuten stilte op film vast moest leggen. De beste man is maanden bezig geweest. Steeds werden zijn opnamen verstoord door geluid. Door een auto, een vliegtuig, overvliegende ganzen, de ringtone van een telefoon, een windvlaag waardoor bladeren gingen ritselen, een haastige ambulance en meer omgevingsgeluiden. Het is de man niet gelukt een opname te maken waarin het helemaal stil was. Dat is niet erg, het zette mij toe aan om onderstaande berichtje te schrijven.


Er bestaat namelijk nog een andere vorm van stilte. Eén die persoonlijker is en niets te maken heeft met het ontbreken van geluid. Het is een stilte die voortkomt uit de totaliteit van jezelf. Je kunt het ervaren als je contact maakt met je innerlijk. Sommige mensen durven dat niet aan te gaan. Het is bekend dat er angst kan zijn om bij een enge leegte te komen. Hoewel een dergelijke angst zich werkelijk kan voordoen is deze op een illusie gebaseerd. Andersom is ook het geval. Een ontmoeting met jezelf kan ook geen stempeltje van prettig krijgen.


Het is de mind die iets goed/slecht, prettig/onprettig en lelijk/mooi maakt. Het innerlijk, je essentie, is non-duaal. Wanneer je bij de innerlijke ensenties kunt zijn en daar je totale aandacht op richt doet de mind niet mee. Over het algemeen wordt dit als bevrijdend ervaren. Desalniettemin is het innerlijk is vol leven. Het heeft een eigen kleur omgeven door stilte.

En het is goed om te beseffen dat het niet jouw stilte is. Je bent het.


Hartelijke groet en fijne dag,

Rikkie Postema - ADISAT

23 nov. 10.00 uur Live online
presentatie groepsreis Nepal

26 nov. 10 dec. 7 jan. 4 febr. nascholing Kernachtig Coachen


29 nov. van 11.00 - 12.00 uur - webinar 'Inquiry' via het Bijscholings Instituut voor Therapeuten


17 december van 10.00 - 16.00 uur
Workshop Vipassana


Januari 2023
5 januari 19.30 - 21.00 uur
Gourishankar lichtmeditatie.pdf

Startdatum 14 jan.
jaaropleiding Meditatiedocent


17 jan. en 31 jan. nascholing in Zwolle
Overdracht en Tegenoverdracht


21 + 22 januari 2-daagse retraite