Het is voor ons belangrijk om goede gedachten te hebben, want wij worden wat wij denken. de Boeddha

Boeddhistische psychologie

We hoeven geen boeddhist te zijn of te worden om gebruik te maken van een aantal basale wijsheden uit deze leer om beter met onszelf, anderen en omstandigheden om te gaan.

Boeddhisme kan in verband worden gebracht met religie of filosofie. In feite is het niet interessant welk stempeltje deze leer krijgt. Het is wel interessant om zelf te onderzoeken of er aspecten in de Boeddhistische psychologie aanwezig zijn die je kunnen helpen om minder stress te ervaren en los te komen van ongemakken en andere vormen van lijden.

Het belangrijkste aandachtspunt is het leren doorzien van de werking van de geest, of mind. Meer inzicht in de valkuilen die de geest teweeg brengt insprireert om constructiever en wijzer gebruik te maken van de capaciteiten van de geest.

De visie van de Boeddha

De boeddha had een specifieke visie op problemen en hoe hier mee om te gaan. Deze inzichten zijn in deze tijd van onrust, onzekerheid en dreiging zeer actueel. Het sleutelwoord is 'compassie'. In eerste instantie zelfcompassie om vanuit dit zelfrespect compassievol naar anderen te kijken.

Lees meer over compassie

Het praktische voorbeeld hiervan is mindfulness, wat is gebaseerd op de meditaties die de Boeddha beoefende.

Niemand ontkomt aan moeilijkheden

Veel van onze moeilijkheden lossen op door adequaat te handelen. Andere problemen lossen zichzelf op, maar er zijn ook problemen die je in beslag blijven nemen, of waar je iedere keer weer tegenaan loopt. De inzichten uit de boeddhistische psychologie kunnen helpen om beter met jezelf, anderen en de wereld om te gaan.

Geen religie en rituelen

Programma's van ADISAT zijn ontdaan van eventuele religieuze en/of ceremoniele aspecten die in Boeddhistische praktijken kunnen voorkomen.

Rikkie Postema bestudeert ruim twintig jaar boeddhistische psychologie vanuit diverse boeddhistische stromingen. Door bepaalde aspecten te combineren met Westerse psychologische inzichten weet zij een hedendaags effectief aanbod te doen voor ieder die hierin geinteresseerd is.