In Nederland is "Mindful Coachen" het eerste boek dat is uitgebracht over de relatie tussen mindfulness en coachen.

Auteur - Rikkie Postema
Soort - Met illustraties
Taal - Nederlands
Afmetingen - 17x149x146 mm
ISBN10 9025961606
Uitgever - Ten Have
Prijs - € 10,-
Verzendkosten - € 3,50

In coachingrelaties kunnen zich emoties en lastige, ingewikkelde situaties voordoen. Hoe kan een coach daarmee omgaan? Over deze vraag gaat Mindful coachen, een boek voor managers, leidinggevenden en coaches.

Mindful coachen betekent alert zijn op wat er gaande is bij jezelf en bij de ander. Met aandacht spreken en luisteren en volledig in het hier en nu aanwezig zijn, vanuit het moment de juiste vragen stellen en knelpunten benoemen. Mindful coachen gaat ook om het ontwikkelen van weerbaarheid tegen stress, ongemak, irritaties, onmacht en onvermogen in de coachingsituatie.

De rode draad in het boek wordt gevormd door de vier fasen die de auteur ontwierp om tot mindful coachen te komen, weergegeven in het Mindfulness Coaching Kwadrant. Ook zijn oefeningen opgenomen die behulpzaam zijn voor zelfonderzoek en ontspanning.

Recentie

Dit boekje gaat over het begeleiden van mensen middels boeddhistische beginselen, die een groot deel van het boekje beslaan. De belangrijkste poot van dit begeleiden is mindfulness. De schrijfster (coach en trainster) heeft een vier fasen model, het Mindfulness Oefen Kwadrant (MOK) ontworpen; hierin spelen oefening, erkenning, aanvaarding en onderzoek een grote rol. Dit model kan worden gebruikt in situaties die niet lekker lopen en waarin partijen blijven hangen in gevoelens, gedachten en/of emoties. Zij geeft voorbeelden om zaken te verduidelijken en eoefeningen om een en ander te bestendigen. De auteur geeft aan dat je volledig in het hier en nu aanwezig moet zijn en de juiste vragen moet stellen. Met enkele eenvoudige schematische illustraties wordt de theorie verduidelijkt. Achterin is een oefenschema opgenomen. Met hier en daar citaten op een grijs fond en tenslotte een bibliografie. Verzorgd uitgegeven vierkant boekje.

Mede naar gegevens van N.A.V.