startpagina    -    agenda    -    contactformulier

Communicatie

We communiceren wat af in zowel spraak als geschrift. Hierbij is het niet alleen onze mond die spreekt, of handen die een pen of toetsenbord beroeren, maar het hele lichaam doet mee. In bepaalde gevallen zelfs wanneer we iets verzwijgen.

We kunnen in communicatie een zender en een ontvanger onderscheiden. Binnen die dynamiek gebeurt veel. Het effect van hoe we zenden en reageren op het ontvangen is essentieel voor gezonde relaties, of het nu partners, familie, vrienden en/of collega's betreft. We kunnen de gevoelens en het gedrag van anderen niet of nauwelijks veranderen, maar we hebben wel invloed op hoe we onszelf voelen en gedragen binnen het veld van communicate.

Een beetje ruis tussen intermenselijke relaties is niet ongewoon en hoeft geen problemen te geven. Maar deze ruis kan ook een ongewenste of ongemakkelijke kant op gaan.

We hebben altijd een aantal opties inzake communicatie. We kunnen bijvoorbeeld besluiten om helemaal niet te communiceren. Soms is dat de best mogelijke optie, maar wat doe je dan als frustraties blijven bestaan en er iets 'blijft hangen'? Soms spreken we ons niet uit, omdat het moeilijk is om de juiste woorden te vinden of anderen niet willen kwetsen. We kunnen een muur optrekken tussen onszelf en de ander. Ons hart sluiten, maar als we elkaar dan ontmoeten kan een knagend gevoel ontstaan. Ook niet lekker.

Kortom, er gebeurt van alles als we communiceren, maar ook als we niet communiceren en tegelijkertijd een situatie niet los kunnen laten.

Wat kan je verwachten

  • Er ervaar in een speelse oefening hoe moeilijk communiceren is voor zowel de zender als de ontvanger.
  • Valkuilen in communicatie. Deze herkennen en deze te verhinderen.
  • Gemoedstoestanden die zich afspiegelen in communicatie.
  • Richtlijnen voor het aangaan van een lastig gesprek.

Deze onderwerpen benaderen we vanuit aan mindfulness gerelateerde principes.

Voor wie

  • Voor iedereen die door middel van goede communicatie zijn/haar relaties gezond en waardevol wil houden, zonder zichzelf 'op te offeren'.
  • Voor iedereen die last heeft van relaties waarbij de communicatie stroef verloopt.
  • Voor iedereeen die gelooft in verbinding, maar ook de moeilijkheden daarin erkent.

Aanmelden

Op de agendapagina staat de data van ingeplande workshops.
Klik hier.

Aanmelden kan via het contactformulier op deze pagina, via de agenda pagina of telefonisch 06-46343537.

De duur van de workshop is 5 uur en een kwartier. De kosten bedragen 35,- p.p.. Hier is koffie, thee, wat lekkers en een hand-out met map bij inbegrepen. Zelf lunch meenemen.