INQUIRY

Met een inquiry wordt een thema, een vraag, een verlangen, overtuigingen of wat je dan ook maar bezighoudt onderzocht op basis van compassie. Dit houdt in dat zoveel mogelijk de gevoelservaring vanuit het lichaam opgezocht wordt en het 'hoofd' hier zich zo min mogelijk mee bemoeit. Het is een pad van denken, naar voelen, naar ZIJN.


LICHAAMSGERICHT - MEDITATIEF - COMPASSIEVOL - EFFECTIEF


Inquiry is een krachtige begeleidingsvorm waarbij de begeleider is afgestemd op zowel de cliënt als zichzelf. In feite is een inquiry een ervaring waar niet of nauwelijks woorden aan te geven zijn. Bovendien is het een persoonlijke aangelegenheid en zal het voor iedereen en in iedere sessie weer anders zijn. Dit kan niet anders, omdat het proces vanuit het hier en nu beschouwd wordt.


Een proces van heling en inzicht kan alleen vanuit het hier en nu beginnen.


Een cliënt verwoord stapsgewijs innerlijke gevoelens en sensaties. Vanuit een bewuste ervaring en aanwezigheid bij alles wat zich aandient. Door overgave aan het proces kan inzicht en ruimte (of bevrijding) ontstaan.


Ook een toestand waar ruimte en non-identificatie ervaren wordt is een belangrijk onderzoeksgebied. Door zo lang mogelijk hierbij aanwezig te blijven wordt het steeds eenvoudiger om in het dagelijks leven terug te gaan naar deze bevrijdende staat van ZIJN.


Het vraagt voldoende tijd van zowel de cliënt als begeleider om de aandacht erbij te houden. Met geduld en aandacht komt op een gegeven moment een punt waarbij een soort van bodem ervaren wordt. In die ervaring kun je als het ware ‘landen’ zonder identificaties met ‘het verhaal’, het verleden en een ‘zelf’.Inquiry interventies

Het is een uitdaging voor de begeleider om vragen te stellen die uitnodigen om contact te maken met fysieke signalen zonder daarin sturend te zijn en zonder daarin de ervaring van de cliënt te interpreteren. We laten de cliënt luisteren naar je innerlijke stem en de wijsheid van het lichaam.


Vragen die in een inquiry gesteld kunnen worden hebben betrekking op:

houding    gevoelens (fysieke sensaties)    waar er aanwezigheid (aandacht) is.Wanneer geluisterd kan worden naar de fysieke signalen, kan er iets in het bewustzijn verschuiven en plaats maken voor andere (vrijere) perspectieven.


Gedurende het begeleidingsproces blijft de begeleider in contact met de eigen houding, gevoelens (fysieke sensaties) en de vraag waar er aanwezigheid is. Zo onstaat een speelruimte waar zowel de cliënt als de begeleider op resoneren.