'Ik was blij met alle workshops. Ik ga alle hand-outs nog een (paar) keer doorlezen en me de inhoud meer eigen maken. Ik zag ook direct na bepaalde workshops resultaat van dingen herkennen of een andere kijk op iets krijgen'.
Inez

Vraag hier de uitgebreide digitale reisbrochure aan.

Nepal heeft natuurlijk de Himalaya die vanuit het noorden van Nepal oprijst en waar veel toeristen op afkomen. Er zijn talloze mogelijkheden voor het maken van trektochten en wandelingen in de Himalaya, of in de valleien. Met de Mount Everest als hoogste berg van de wereld biedt deze bergketen bij helder weer een spectaculair uitzicht.

Toch heeft Nepal veel meer te bieden dan alleen de besneeuwde bergtoppen van het gigantische Himalaya gebied. Zoals de Kathmandu vallei met daarin de drie Koningssteden Kathmandu, Bhaktapur en Patan. De tijd lijkt stil te hebben gestaan als je je tussen de eeuwenoude paleizen en tempels begeeft. Ook als je niks met historische architectuur hebt, zullen deze plekken je verwonderen vanwege het dynamische straatleven.

De hoofdstad Kathmandu bruist van de spirituele activiteiten. Rondom de vele tempels die in alle maten het straatbeeld bepalen voert de bevolking met toewijding hun rituelen uit. Gewoon op straat terwijl de hectiek om hen heen hen niet lijkt te verstoren.

Slenterend door het oude centrum van Kathmandu kan je genieten van de mensen in hun kleurrijke kleding de kraampjes met fruit en groenten en degenen die je tijgerbalsem of allerlei prullaria proberen te verkopen. Wil je niets kopen dan krijg je door een grapje te maken en een glimlach een stralende glimlach terug. Het straatleven golft als een zee van allerlei kleuren en geuren. Alle zintuigen worden geprikkeld waar velen even aan moeten wennen bij een eerste bezoek aan Nepal.

Op het platteland van Nepal wordt landbouw bedreven en tijdens een wandeling zal iedereen je vriendelijk begroeten en zullen vooral kinderen met plezier een praatje met je maken. In het Engels, wat ze graag willen leren.

Pokhara laat met haar ligging aan een meer weer een heel ander landschap zien. In de jaren 70 herbergde Pokhara vele hippies. Hoewel de hippietijd voorbij is draagt Pokhara nog steeds een hippie-achtige sfeer. Een stad met mogelijkheden genoeg, onder andere een bezoek aan de World Peace Pagode, watervallen, grotten en diverse Tibetaanse nederzettingen. Langs het meer zijn voldoende gelegenheden om lekker te relaxen en heerlijk te eten.

Nepal heeft het toerisme hard nodig, want er moet ook gezegd worden dat Nepal tot één van de armste landen ter wereld behoort. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten en steeds meer zie je sociale projecten tot stand komen waar zowel de toerist als de bevolking van profiteert.
Ondanks dat de armoede in het ene district nijpender is dan in het andere, ontkom je niet aan een confrontatie met de minder romantische kant van Nepal. Ook dat is Nepal. Hoewel Nepal officieel een ontwikkelingsland is hoeft de bevolking echter geen honger te lijden, omdat de wet voorschrijft dat iedereen van voedsel voorzien moet worden. Ook wordt er gratis zorg verleend maar dat is vaak niet afdoende vanwege de afwezigheid van medicatie, zorgverleners, geld voor aanschaf van apparatuur en/of reserveonderdelen. Zo heeft Nepal ook zijn minder fraaie kant.

Hoe dan ook, met een bezoek aan Nepal streel je je eigen zintuigen, neem je een onuitwisbare indruk mee en draag je tegelijkertijd bij aan wat inkomsten voor de locale bevolking. Ik neem je graag mee om dit land aan den lijve te ervaren.

Namasté, Rikkie Postema