Nieuwsbrief ADISAT januari 2020 thema: doordenkertjes

Ik heb genoten van de nieuwjaar conference van Claudia de Breij met haar 'toost op de verliezers'. Een ode naar mijn hart, want het is zo waar dat kurken het vaakst knallen bij winst en succes, terwijl we tegelijkertijd allemaal gestage verliezers zijn. Reden te meer om al het moois dat het leven ons geeft te eren en letterlijk en figuurlijk te knallen.  

Vroeger hadden we Toon Hermans die ons daar in bepaalde woorden aan kon herinneren. Op zich was Toon Hermans niet mijn favoriete humorist in de tijd dat hij floreerde. Ik vond zijn werk te clownesk en zijn liedjes over bloementjes en ballonnetjes iets te zoetsappig. In 2000 overleed hij en inmiddels is zijn oeuvre overschaduwd door de meer grofgebekte grappenmakers.

Nadat ik afgelopen weekend in een oud tijdschrift (Vorm & Leegte najaar 2010) een verslag van een interview met Toon Hermans las en op internet een aantal uitspraken van hem vond ging ik hem in een ander licht zien. Eigenlijk ging dat niet zo zeer om zijn werk, maar om zijn levensbeschouwing. Toon Hermans koos er namelijk voor om ‘niet te weten’. Zo zei hij in dat interview: ‘Ik vind niet-weten nog altijd belangrijker dan wel-weten. Als je niet weet is er veel meer ruimte. Als je het weet is het ’t einde van de zin, van het begrijpen. Maar er is niets te begrijpen’. Het bleek dat boven het rode dopneusje niet alleen wijze woorden verscholen zaten maar ook een visie die je aan mindfulness kunt relateren zoals uitgedrukt in de zin: ‘Als je van leven een gewoonte maakt, kun je het geen leven meer noemen’.

Toon Hermans vond de mens een zachtaardig schepsel. Hij was een zachtaardig schepsel die het leven mooi, fragiel, miraculeus en onbegrijpelijk vond, wat zich afspiegelde in eenvoudige maar wijze woorden als: ‘Het dal is vruchtbaarder dan de top’. Voor mij ben je een genie als je in één zin zo’n doordenkertje weet te vatten. Net zo genieus als je bedenkt om te toosten op verliezers.

Proost. Heb een goed 2020.

Rikkie Postema
Inschrijfformulier voor ontvangst van nieuwbrief