Dagelijks loop ik talloze keren voorbij de boeddha die in mijn hal staat. Bij mijn weten is het handgebaar van deze boeddha nooit zo actueel geweest voor het collectief als in deze tijd. Het is het handgebaar voor onbevreesdheid. Het spoort aan om geen angst te hebben. Niet door roekeloos en ondoordacht te worden, maar door mindful te zijn.

Mindful met de Corona crisis omgaan houdt in dat we de situatie accepteren zoals het is en daarin ontspannen. Dit betekent niet dat we werkeloos toe moeten kijken, of juist onze ogen ervoor moeten sluiten om de omstandigheden actieloos op een meditatiekussentje te ondergaan. We kunnen (gratis) onze diensten aanbieden, hulp en ondersteuning geven en verdraagzaamheid en geduld betrachten. Mindfulness betekent ook dat we met wijsheid praten, handelen en denken. Kalm en onzelfzuchtig.

Ik ben net een paar dagen terug uit Nepal en langzaam dringt de realiteit van de Corona crisis tot mij door. Ik ben mij aan het beraden wat ik kan doen. Gratis. Met mij zullen velen de komende tijd geen inkomsten hebben. Maar ik ben niet bang. De boeddha in de hal wijst mij daar dagelijks op.

Als we allemaal mindful met de situatie om kunnen gaan zullen we veel leren. We zullen op veel fronten met verlies om moeten gaan, maar er zal ook veel te winnen zijn.

Rikkie Postema