Er wordt mij wel eens gevraagd waarom de kosten van een retraite of een cusus zo hoog zijn. Ondanks dat de tarieven van ADISAT binnen het segment nog redelijk zijn. Maar de vraag verbaast mij niet, want ik schrik ook vaak van de kosten.


Er zijn Vipassana centra (zoals Goenka) waar je zelf een bijdrage bepaalt. Dat heet Dana. Zij kunnen dat op deze manier doen omdat er gemiddeld 200 deelnemers aan een retraite deelnemen en ze een grote schare van vrijwilligers achter zich hebben staan die de retraite praktisch, zakelijk en op het gebied van catering regelen. De docenten worden vaak door een gemeenschap onderhouden in hun bestaan als verblijfplaats en voeding. Door de donaties die in diverse vormen geschonken wordt kunnen zij het wiel draaiende houden. Dat is natuurlijk geweldig.


ADISAT verkeert onder andere omstandigheden en heeft ook een andere visie voor wat betreft het aantal deelnemers. Het uitgangspunt hiervan is dat er altijd gelegenheid moet zijn voor persoonlijke aandacht en begeleiding. Dit is in een grote groep niet of nauwelijk te verwerkelijken.
Bovendien heeft ADISAT kostenposten die iedereen heeft en is het uitvoeren van een organisatie ook niet gratis.


Toch wil ADISAT dat het voor iedereen mogelijk is om deel te nemen aan de activiteiten. Financien mogen eigenlijk geen reden zijn om af te zien van deelname. Dus als je een kleine (aantoonbare) portomonaie hebt en graag aan een activiteit deel wilt nemen, neem dan contact op om te kijken of er mogelijkheden zijn die het wel mogelijk maken om deel te nemen.


kosten in relatie met bij- en nascholing

Mits je een scholing volgt voor je bedrijf/praktijk met betrekking tot nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van je kennis, zijn de kosten belastingtechnisch aftrekbaar. Eveneens zijn reiskosten en verblijfs- en hotelkosten aftrekbaar. Lees hier meer over de aftrekbaarheid van nascholing.