Onderstaande filmpje geeft een duidelijke weergave van het effect van mediatie. De bemoedigende boodschap is dat je geen monnik hoeft te worden om de positieve effecten van meditatie tot wasdom te brengen.


Meditatie als leefstijl

Meditatie is een techniek die je kunt leren. In Oostelijke oorden is meditatie een levensstijl, maar in onze cultuur zijn aandachts- en lichaamsgerichte methoden niet vanzelfsprekend. Daar komt langzamerhand een verandering in. Mindfulness heeft de weg vrijgemaakt naar meer meditatieve en verdiepende mogelijkheden.


Van hoofd naar hart

Met meditatie wordt contact gemaakt met de innerlijke wereld. Dit betekent niet dat de buitenwereld afgesloten wordt. Integendeel zou ik zeggen. De buitenwereld kan zelfs intenser worden omdat mediteren helderheid veroorzaakt waardoor we onszelf anderen en de wereld scherpzinniger en transparanter ervaren. Er wordt wat van het ego ingeleverd zodat meer contact met het hart ontstaat.


Wetenschappelijk bewezen positieve resultaten

Diverse onderzoeken naar het effect van meditatie onderschrijven dat bepaalde vormen van meditatie tot een blijvende reorganisatie van hersenactiviteit leiden. Zoals:

Vergroting van aandacht en prikkelverdeling uit de omgeving na drie maanden van meditatie.
Positieve invloed op het immuumsysteem na acht weken meditatie.
Bij gevorderde meditatiebeoefenaars is aangetoond dat ontstekingen op celniveau verminderden door dagelijks mediteren.
Bij angsten en depressies heeft meditatie een positieve werking.

Kortom kan gezegd worden dat het resultaat van meditatie op zowel mentaal als fysiek gebied opmerkelijk is. Met het oog op de overbelaste gezondheidszorg verdient meditatie een grotere betekenis, bekendheid en toegankelijkheid met betrekking tot goede zelfzorg.

Er zijn veel meditatievormen varierend van stiltemediaties waarbij je bewegingsloos zit tot dynamische meditaties die bestaan uit beweging. Voor elk wat wils waardoor meditatie veel te bieden heeft.

De voordelen van meditatie zijn inmiddel ook ontdekt door bedrijven en organisaties. De meditatievormen van Mindfulness zijn al heel gewoon. Ik durf gerust te beweren dat het niet zo lang meer zal duren eer de meeste coach- therapiepraktijk of andere soorten complementaire praktijken de behandelvormen aanvullen met een vorm van meditatie.