‘Rikkie en travel Nepal...... jullie hebben de hotels allemaal met zorg uitgezocht om vanuit die plekken alles lopend te kunnen ondernemen dus heel veel zien. Dit was voor mij echt heel belangrijk. Wat ikook heel leuk vond was dat alle hotels zo verschillend waren. Ik voelde mij echt in Nepal’.
Joke

Dag tot dag programma

De yoga/meditatie sessies staan niet in het programmaoverzicht. De sessies duren 30 – 45 minuten (vanaf dag 2 t/m dag 17).

Dag 1     Vertrek naar Nepal
Vertrek vanaf Amsterdam Schiphol naar Kathmandu. Omdat er geen rechtstreekse vluchten naar Nepal gaan, stappen we één keer over.

Dag 2     Aankomst in Nepal

Aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu. Onze vertegenwoordiger ontvangt ons op de traditionele manier en we worden naar het hotel gebracht. Onderweg krijgen we al een indruk van de stad. ’s Avonds genieten we van een Nepalees ontvangstdiner (afhankelijk van de aankomsttijd wordt dit diner mogelijk verschoven naar dag 3).

Dag 3     Kathmandu

We beginnen met een stadswandeling naar de Thamel. Onderweg passeren we een aantal bezienswaardigheden waar we uiteraard bij stilstaan. De Thamel is een wijk in Kathmandu die bestaat uit een aantal straten en stegen boordevol winkeltjes, restaurantjes en knusse achterafjes. Je kunt deze wijk op eigen gelegenheid bekijken, winkelen of wat relaxen op een van de dakterrassen. We spreken een plek en tijd af waarvandaan we nog een klein stukje lopen naar de Garden of Dreams. Een groene oase midden in de stad waar we onze eerste indrukken kunnen laten bezinken en je desgewenst mee kan doen met de workshop.
◙ Workshop: ‘Samatha’
We oefenen in het herkennen van de belemmeringen die in meditatie ontstaan en hoe deze te bedwingen.

Dag 4     Kathmandu
’s Morgens wandelen we naar Swayambhunath (of Apentempel). Op de heuvel waar de bouwwerken zich op bevinden heb je bij helder weer een boeiend uitzicht over de stad en de omringende vallei. Daarna bezoeken we Durbar Square waar we de belangrijkste oude tempels en paleizen van de stad aantreffen. Een ander bijzonder gebouw van Durbar Square is Kumari Chowk, of Kumari Bahal. In dit gebouw woont Kumari, de levende godin van de stad die wordt beschouwd als het symbool van Devi, het hindoe-concept van vrouwelijke spirituele energie.
’s Middags bezoeken we het National Museum van Kathmandu dat uit drie gebouwen bestaat. Het bevat o.a. een collectie beelden, schilderingen, poppen en een diorama met verschillende bevolkingsgroepen van Nepal.
Het museum wordt wel eens als ‘mini Nepal’ aangeduid.
◙ Workshop: ‘Om Mani Padme Hum’
Nepal wordt omarmd door deze mantra waar je niet omheen kunt.

Dag 5     Kathmandu naar Bandipur
Na het ontbijt verlaten we Kathmandu en rijden via de Prithvi weg naar het dorpje Bandipur. We volgen grotendeels de Trisuli-rivier. Ongeveer halverwege de middag (5-7 uur rijden) komen we aan in Bandipur.
Bandipur is een prachtig Newar-heuvelstadje waar je een stap terug in de tijd lijkt te doen. Bandipur was een welvarend centrum van de kledingindustrie en een belangrijk handelscentrum aan de oude voetweg van Kathmandu naar Pokhara. De stad ligt op 1.030 meter hoogte en je kunt er genieten van de Newar-architectuur. De 19e eeuwse herenhuizen, met indrukwekkende neoclassicistische gevels en vensterluiken, ademen de oude glorie. De omliggende heuvels zijn bezaaid met natuurlijke grotten en er staan verschillende tempels in de buurt. Onderweg zullen we gezamenlijk lunchen.

Dag 6     Bandipur
Vandaag verkennen we het leven in Bandipur en de omgeving. We bezoeken de tempel van Bindabasine Mandir wat gewijd is aan de beschermheilige van Bandipur. Verder is Bandipur een prima plek om ‘gewoon’ aanwezig te zijn. Genieten van de dorpstaferelen, de mensen om je heen en de natuur. We maken een wandeling en laten ons verrassen over wat we onderweg tegenkomen.
◙ Workshop: ‘Het Tibetaanse Levenswiel – deel 1’
Je zult absoluut de afbeelding van het Tibetaans Levenswiel regelmatig in Nepal tegenkomen. Een boeiende schildering waarin de basis van de Boeddhistische filosofie besloten ligt.

Dag 7     Bandipur naar Pokhara
We verlaten Bandipur en rijden in ongeveer 2 ½ uur naar Pokhara. Het contrasterende landschap van Nepal komt nergens zo goed tot uitdrukking als in Pokhara. Vanaf de groene oevers van het meer heb je op heldere ochtenden een onbelemmerd uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van 7.000 tot 8.000 meter hoogte van de Annapurna- en Manaslu-ketens, bijna 35 kilometer verderop hemelsbreed. Pokhara ligt op ongeveer 850 meter hoogte. Doordat het lager ligt dan Kathmandu is het er enkele graden warmer. We maken een wandeling over de boulevard, langs de rand van het Phewa meer en bezichtigen twee bezienswaardige tempels.
◙ Workshop: ‘Het Tibetaanse Levenswiel - deel 2’
Vervolg op deel 1 van ‘Het Tibetaanse Levenswiel’.               

Dag 8     Pokhara
Direct na het ontbijt wandelen we naar Ganden Yiga Chozin, een meditatie centrum waar we zullen deelnemen aan een ochtendmeditatie. In de loop van de ochtend vertrekken we met taxi’s naar de World Peace Pagoda. Deze pagoda is één van de 80 world peace pagoda’s die over de hele wereld zijn gebouwd in opdracht van een Japanse monnik. Een gepaste plek om een compassie meditatie te doen. We wandelen terug naar het meer en varen met een bootje terug.

Dag 9     Pokhara
Vandaag gaan we op de fiets naar de Davi’s Fall, ook wel Patale Chango genoemd. De waterval is een aardig toeristisch uitstapje. Het water is afkomstig uit het Phewa meer en vormt een ondergrondse tunnel.
Na dit bezoek fietsen we verder naar Tashi Ling Tibetan Village. Van oorsprong is Tashi Ling een vluchtelingenkamp waarvan er in Pokhhara meer zijn. Inmiddels zijn deze kampen omgevormd tot op zichzelf staande dorpen. Als je er doorheen loopt waan je jezelf in Tibet. De Tibetanen hebben geen paspoort en zijn feitelijk illegaal in Nepal. Formeel kunnen zij doorgaans buiten hun eigen gemeenschap geen werk vinden. Zij maken zelf spullen die ze aan toeristen proberen te verkopen zoals sieraden, gebruiksartikelen en tapijten. We lunchen in een Tibetaans restaurant.
Na de lunch fietsen we naar het International Mountain Museum. De tentoonstelling heeft niet alleen betrekking op de bergen. Ook de flora en fauna, de traditionele kleding van de bergvolken en hun voorwerpen zijn te bezichtigen. Het eind van de middag brengen we de fietsen weer terug.

Dag 10   Pokhara
Met taxi’s vertrekken we naar het Begnas meer. Doordat het bezoek van toeristen bij dit meer (nog) beperkt is, heerst er een andere sfeer dan aan het Phewa meer. Hier kun je werkelijk moeiteloos mindful zijn. We wandelen langs de oever van het meer. De middag kan je vrij besteden.
◙ Workshop: ‘Rituelen en gebruiken’
Je ziet mensen een scala aan handelingen uitvoeren die ons doen verbazen. Wat houden deze rituelen en gebruiken in?

Dag 11   Pokhara naar Bhaktapur
We hebben een lange dag rijden in het vooruitzicht. Na het ontbijt verlaten we Pokhara en rijden via Kathmandu naar de koningsstad Bhaktapur. Ongeveer 7 tot 8 uur rijden, afhankelijk van de drukte op de weg. Bhaktapur is de op twee na grootste stad van de Kathmandu Vallei. Er hangt een sfeer van een middeleeuwse nederzetting. Handel, landbouw en nijverheid (houtsnijwerk en aardewerk) zijn de voornaamste middelen van bestaan. De stad, ook wel Bhadgaon geheten, ligt aan de oude karavaanroute van China naar India. De lunch gebruiken we onderweg.

Dag 12   Bhaktapur
Bhaktapur bezit een aantal pleinen. Naast de oude bouwwerken maakt de gemeenschap rondom de pleinen deze stad een bezoek waard. Vanaf het Durbar Square (niet te verwarren met Durbar Square in Kathmandu), leiden oude straatjes je naar Potter’s Square (geen verband met Harry Potter). Hier kan je het oude ambacht van het pottenbakken nog live aanschouwen. Ook vind je houtsnijders en wevers in deze buurt. De Nyatopala tempel, met zijn vijf verdiepingen op het Taumadhi Square heeft de aardbeving redelijk doorstaan. Het gebied is bezaaid met stenen reliëfs, stenen structuren en houtsnijwerk. Rondom zijn veel restaurantjes, souvenirwinkels, smalle kronkelende straatjes met verborgen binnenplaatsjes en allerlei kleine tempels en standbeelden.
◙ Workshop: ‘Bespiegelende Thanka’s
Deze workshop is een voorbereiding op het verblijf in het Neydo klooster en het gebied in Kathmandu waar we zullen eindigen, omdat je op deze plekken een grote hoeveelheid thanka’s kunt zien.

Dag 13   Bhaktapur via Patan naar Neydo
We verlaten Bhaktapur en rijden via de koningsstad Patan naar het klooster Neydo. Patan is een van de drie koningssteden in Nepal en al eeuwen beroemd vanwege het vakmanschap van zijn ambachtslieden. Wil je een kwalitatief goed en mooi afgewerkt Boeddhabeeldje kopen? Kijk dan in de achterafstraatjes.
Patan wordt ook wel Lalitpur genoemd, wat mooie stad betekent. De meeste tempels stammen uit het Malla-tijdperk (16e tot de 18e eeuw). Het hart van Patan wordt gevormd door het Durbar Square. In het Koninklijk paleis is Patan Museum gevestigd wat we zullen bezoeken. Rondom het paleis staan verschillende tempels. De Gouden Tempel, Kwa Bahal, ligt op enkele minuten lopen van het plein. In Patan gebruiken we de lunch bij een lokale familie. Na het verblijf in Patan vervolgen we de weg naar het Neydo Tashi Chöling Klooster. Hier verblijven we in het guesthouse dat door monniken wordt gerund. Er wonen en studeren 200 monniken bij dit klooster.

Dag 14   Neydo
Deze dag verblijven we rond het Neydo klooster. De monniken zijn erg toegankelijk en maken graag een praatje met je of nemen je desgewenst mee om een wandeling te maken. Je komt dicht bij het kloosterleven en bent van harte welkom om de traditionele ochtend- en avondceremonie bij te wonen. Een heerlijke plek om te zijn, maar als je graag wat actiefs wilt, kan je een rondwandeling maken. We komen langs een gigantisch beeld van Padmasambhava (heeft Boeddhisme in Tibet geïntroduceerd), een tempel van een esoterische stroming uit het boeddhisme en bezoeken het plaatsje Pharping.
◙ Workshop: ‘De vijf elementen’
Een energieleer vanuit diverse oosterse stromingen. De elementen ruimte, aarde, lucht, vuur en water vind je terug in diverse symbolische weergaven. Ieder element heeft een specifieke beweging.

Dag 15   Neydo naar Kathmandu
Na het ontbijt verlaten we Neydo en rijden terug naar Kathmandu, naar de wijk Bouddha. We logeren in een guesthouse dicht bij de Boudhanath stoepa die sinds 1979 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Je treft er veel traditioneel geklede Tibetaanse boeddhisten aan die hun rituelen uitvoeren om de stoepa heen. Aan de rand van de stoepa vind je kloosters en tempels die je kunt bezoeken. Er zijn veel gezellige eettentjes en dakterrassen waarvandaan je van bovenaf het tafereel rondom de stoepa kunt beschouwen.
◙ Workshop: ‘Alles komt samen bij de Stoepa’
We hebben vele stoepa’s gezien en weten globaal waar een stoepa voor dient. In deze workshop komt alles samen en voegen we nog wat toe.

Dag 16   Kathmandu
De ochtend brengen we door in de omgeving van de stoepa. In de loop van de dag lopen we naar Pachupatinath, een zeer heilige plaats voor Hindoes. Langs de rivier zijn plekken (ghats) aangelegd waar crematies van overleden hindoes plaatsvinden. Wat we kunnen aanschouwen kan ver staan van onze ideeën over de dood en hoe zich een uitvaartplechtigheid voltrekt. Toch is het heel bijzonder om op deze plek te zijn en met eerbied te zien hoe hier met de dood wordt omgegaan. Er zijn veel sadu’s aanwezig rondom de tempel van Pashupatinath. Sadu’s zijn ‘heilige’ mannen die hun materialistische bestaan verzaken om zich toe te wijden aan het spirituele.

Dag 17   Kathmandu
Dit is onze laatste volle dag in Nepal. Misschien wil je nog een keer een favoriete plek bezoeken, wat souvenirs kopen, of wat rondhangen op de bijzondere locatie van Boudhanath. ’s Avonds hebben we een afscheidsdiner.

Dag 18   Kathmandu naar Amsterdam
Ongeveer 3 uur voor vertrek van de internationale vlucht naar Amsterdam worden we opgehaald en naar de internationale luchthaven gebracht.

Dag 19   Aankomst Amsterdam
Aankomst op Amsterdam Schiphol. Het einde van de 19-daagse reis naar Nepal.

Ondanks een zorgvuldige planning vooraf, kan het voorkomen dat vanwege onvoorziene omstandigheden het noodzakelijk is de dagindeling te wijzigen of programmaonderdelen aan te passen. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de reizigers, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de reisbegeleiding en/of (vertegenwoordiger van) travel Nepal.