Al jaren lang fascineert Nepal mij. Dit land van de Himalaya en de geboorteplaats van de Boeddha ademt iets uit wat graag door mij ingeademd wil worden. Zoals de vriendelijke, tevreden en flexibele bevolking, die mij toont hoe betrekkelijk ons leven in het Westen is met al onze luxe en gedoe. Ik zie hoe oude gerimpelde gezichten, die een hard leven trotseren, door een lieflijke uitstraling een schoonheid bevat, waardoor ieder rimpeltje mooi wordt.

De hoofdstad Kathmandu bruist van de spirituele activiteiten in en rondom de vele tempels die in alle maten het straatbeeld bepalen. De toewijding waarmee de bevolking hun religie praktiseren vind ik bijzonder en maakt mij stil. En dat gewoon op straat terwijl de hectiek om hen heen hen niet lijkt te verstoren.

Slenterend door de smalle straatjes in de wijk ‘Thamel’ kan je genieten van de mensen in hun kleurrijke kleding de kraampjes met fruit en groenten en degenen die je tijgerbalsem of allerlei prullaria proberen te verkopen. Wil je niets kopen dan krijg je door een grapje te maken en een glimlach een stralende glimlach terug. Het straatleven golft als een zee van allerlei kleuren en geuren. Alle zintuigen worden geprikkeld waar velen even aan moeten wennen bij een eerste bezoek aan Nepal.

Nepal staat vooral bekend vanwege de Himalaya die vanuit het noorden van Nepal oprijst. Veel toeristen komen dan ook naar Nepal vanwege de mogelijkheden om trektochten te maken in de Himalaya, of in de valleien. Met de Mount Everest als hoogste berg van de wereld biedt deze bergketen bij helder weer een spectaculair uitzicht.

Toch heeft Nepal veel meer te bieden dan alleen de besneeuwde bergtoppen van het gigantische Himalaya gebied. Zoals de Kathmandu vallei met daarin de drie Koningssteden Kathmandu, Bhaktapur en Patan. De tijd lijkt stil te hebben gestaan als je je tussen de eeuwenoude paleizen en tempels begeeft. Ook als je niks met historische architectuur hebt, zullen deze plekken je verwonderen vanwege het dynamische straatleven.

Op het platteland van Nepal wordt landbouw bedreven en tijdens een wandeling zal iedereen je vriendelijk begroeten en zullen vooral kinderen met plezier een praatje met je maken. In het Engels, wat ze graag willen leren.

Pokhara laat met haar ligging aan een meer weer een heel ander landschap zien. In de jaren 70 herbergde Pokhara vele hippies. Hoewel de hippietijd voorbij is draagt Pokhara nog steeds een hippie-achtige sfeer. Een stad met mogelijkheden genoeg, onder andere een bezoek aan de World Peace Pagode, een fietstocht naar watervallen, grotten en een Tibetaanse nederzetting. Lang het meer zijn voldoende gelegenheden om lekker te relaxen en zelf een dagje luieren aan een zwembad in een luxe resort is mogelijk.

Nepal schreeuwt om toeristen en doet zijn best. Het land heeft het hard nodig, want er moet ook gezegd worden dat Nepal tot één van de armste landen ter wereld behoort. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten en steeds meer zie je sociale projecten tot stand komen waar zowel de toerist als de bevolking van profiteert.
Ondanks dat de armoede in het ene district nijpender is dan in het andere, ontkom je niet aan een confrontatie met de minder romantische kant van Nepal. Ook dat is Nepal.

Afgezien dat Nepal officieel een ontwikkelingsland is hoeft de bevolking echter geen honger te lijden, omdat de wet voorschrijft dat iedereen van voedsel voorzien moet worden. Ook wordt er gratis zorg verleend maar dat is vaak niet afdoende vanwege de afwezigheid van medicatie, zorgverleners, geld voor aanschaf van apparatuur en/of reserveonderdelen. Maar de bevolking draagt hun lot dapper en moedig.

Met een bezoek aan Nepal streel je je eigen zintuigen, neem je een onuitwisbare indruk mee en draag je tegelijkertijd bij aan wat inkomsten voor de locale bevolking. Ik neem je graag mee om dit land aan den lijve te ervaren.

Namasté, Rikkie Postema

Lezing met dia-presentatie
18 mei van 19.30 - 21.30 uur in Steenwijk

Mindfulness reis - retreate

Workshops in Nepal

Yoga in Nepal

Mindfulness in Nepal

MINDFULNESS IN NEPAL

WORKSHOPS IN NEPAL